Training Verplegende en Verpleegtechnische Handelingen
In deze training komen de vaardigheden van verplegende en verpleegtechnische handelingen voorbij. Er wordt dieper ingegaan op het verzamelen van gegevens over de gezondheidstoestand van de cliënt, het verwerken van gegevens in het ondersteuningsplan, het onderkennen van gezondheidsproblemen, het bieden van passende zorg en het evalueren van de zorgverlening. Daarnaast wordt de specifiek zorg van enkele ziektebeelden besproken.
Zorg rondom en het toedienen van medicatie, vormen van injecteren, het bepalen van de bloedsuikerwaarden en het toedienen van insuline. Wondzorg (rode, gele, zwarte wonden en wonden met hechtingen), zwachteltechnieken, verzorgen van een stoma, stoma irrigeren, het inbrengen van een maagsonde en het toedienen van sondevoeding via de PEG en voedingspomp. Inbrengen en verzorgen van een blaaskatheter, het toedienen van zuurstof en het verzorgen van een tracheacanule, mond- en keelholte uitzuigen. Blaas-, maag- en darmspoeling, een infuuspomp en een spuitpomp bedienen.
Observeren en het monitoren van de gezondheidstoestand op somatisch en psychosociaal gebied en het verwerken van de gegevens in het ondersteuningsplan.
Ziektebeelden worden besproken (naar keuze), bijvoorbeeld diabetes mellitus, hartfalen, CVA, Parkinson en epilepsie. Er is extra aandacht voor anatomie, fysiologie en pathologie en aspecten uit het klinisch redeneren.
Welke specifieke zorg moet je geven wanneer er veranderingen zijn in de zorgsituatie.
Hoe evalueer je de geboden zorg en rapporteer je de verzamelde gegevens.
Aan de hand van praktijksituaties worden de verplegende en verpleegtechnische handelingen toegepast.