- Zorg voor medicatiegebruik (zowel theorie als vaardigheden komen aan bod).
- Het observeren van de gezondheidstoestand waarbij de ziektebeelden COPD en CVA worden besproken. Daarnaast krijg je een instructie van de vitale functies.
- Algemene principes van wondzorg (vooral decubitus). Ook worden in dit dagdeel de ziektebeelden Parkinson en reuma besproken.
- De zorgvrager met diabetes mellitus en dementie wordt besproken. Extra aandacht voor onvoorziene situaties, therapietrouwheid en omgaan met onbegrepen gedrag. De volgende vaardigheden komen aan bod: het aan- en uittrekken van steunkousen en hulp bieden bij de uitscheiding (urineopvangzak leegmaken en het aanbrengen van een condoomkatheter).
- De zorgvrager met kanker waarbij basiskennis wordt overgedragen over oncologie, therapievormen en de daarbij horende zorgaspecten, begeleiding bij het stervensproces en palliatieve zorg. Ook komen enkele gespreksvaardigheden aan bod zoals het helpende dan wel ondersteunende gesprek.
Tijdens de 5 bijeenkomsten leer jij als beginnend beroepsbeoefenaar eenvoudige verzorgende vaardigheden die binnen zorg en welzijn veel gevraagd worden. Je leert werken volgens protocollen. Daarnaast leer je afwijkingen bij de cliënt signaleren en hoe hier correct mee om te gaan maar ook hoe te handelen in acute situaties.
Om je voor te bereiden op het examen van dit keuzedeel, maak je tijdens deze training enkele opdrachten. Na deze training lever je bewijsstukken in voor het examen.